Balkabaklı Muhammara




Muhammara, dip sos, sos ya da balkabaklı şey ne derseniz diyin bence bu tarif sofralara renk katacak ve neler var içerisinde ya dedirtecek cinsten. Biz Selen'le geçen sene İstanbul'da 700 gr'da kahvaltı yaparken ortaya gelen bir kaseye "hmm heralde bu reçel" demiştik. Tadına bakıp dibini görmemiz bir olmuştu. "Kimyon da var değil mi ya? Sen de alıyorsun tadını. Sarımsak kesin var."
"Sorsak mı tarifini?"
Ben o sırada damağıma gelen tüm tadları not almışım telefona. Ve evet 1 sene sonra fil hafızalı damağım bunu yapmam için zorladı beni. Hasta hasta kalktım yaptım. Ve sonuç : Balkabaklı Muhammara dediğim dip sos. Ekmek üzeri, cips yanı, et-tavuk yanı sosu. Balkabağı çorbası seven herkesin seveceği bir sos, hazır evlerde varken deneyin!!

Malzemeler:

  • 1 büyük dilim balkabağı
  • 3 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı tane karabiber
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 çay kaşığı kimyon
  • 2 çay kaşığı toz kırmızı biber
  • 2-3 yemek kaşığı bayat ekmek kırıntısı 
  • 5-6 ceviz içi (dövülmüş)
  • Tuz (damak tadınıza göre) 
Yağlı kağıt içerisine balkabağını, 3 diş ezilmiş sarımsağı (kabuklu), tane karabiber, tuz ve 1 yemek kaşığı zeytinyağını koyun. Kağıda sarıp fırında 150 derecede yaklaşık 20 dakika pişirin. 



Çatalla ezilebilecek kıvama gelince fırından çıkarın ve soğuması için bekletin. Ceviz ve bayat ekmeği rondoda çekin (ben toz gibi değil de iri iri bırakıyorum cevizleri). Küçük bir tavada 2 yemek kaşığı zeytinyağını kimyon ve toz kırmızı biberi ekleyerek çok az kızdırın. Soğuyan balkabaklarını, kabuklarını çıkardığınız sarımsakları bir çatal yardımı ile ezin. Ekmek, kimyon ve cevizi ekleyip karıştırın. Baharatlı zeytinyağını da ekleyerek karıştırın ve servis tabağına alın. Kızarmış ekmekle servis yapın. Hatta imkanınız varsa ekşi mayalı ekmekle bir üste çıkarın ziyafeti. 



Afiyet olsun !




Yorumlar

Piece Of Instagram

Piece Of Cake Facebook