Şekersiz Kış Kurabiyesi (+1 Yaş ve tüm aile :) )

Yemek yapmayı ve yemeyi seven biri olarak, benim gibi bir çocuğum olacağını düşünüyordum ama İdil (belki de her çocuk gibi) seçici. Sevdiklerini güzel yer ama o uyuduktan sonra uykudan, oturmaktan, hayattan feragat edip pişirdiğim şeyleri yemedikçe ben bir ara ciddi ciddi üzülüyordum. O döneme diş ve hastalıklar da eklenince bir süre elimi bir şeye sürmedim. Sürekli yaptığım pankek, krep türevlerini de hep Instagram'dan paylaştım, daha pratik oldu sabah yapıp, işe giderken de paylaşmak.

Şimdilerde ben de tekrar şekersiz beslenmeye döndüğüm için, pişirdiklerim ikimize de ara öğün oluyor. Bu kurabiye tam bir sıcak süt+battaniye+tv kombinasyonu kurabiyesi. O yüzden kış kurabiyesi adını verdim.



Dut pekmezi kullandım ben bu tarifte. Pekmezin pişirilmesi konusunda net bir bilgi bulamıyorum. Gerçekten zararlı mı? Bu konuda bilginiz varsa paylaşın lütfen benimle.

Malzemeler:
              (Bu ölçülerle 2 tepsi kurabiye çıkıyor, ben bir tepsi pişirdim, kalan hamuru streç film ile sardım, buzdolabı poşetine koydum ve buzluğa kaldırdım)

  • 1 Yumurta
  • 1 Aida çay bardağı yoğurt
  • 1 Aida çay bardağı oda sıcaklığında tereyağı
  • 1.5 Aida çay bardağı dut, üzüm ya da keçiboynuzu pekmezi veya hurma özü (damak tadınıza göre bu oranı azaltıp-artırabilirsiniz)
  • 2 Yemek kaşığı buğday nişastası
  • 2 Yemek kaşığı irmik
  • 1 tatlı kaşığı ruşeym (olmasa da olur)
  • 2.5 Su bardağı un (tercihen tam buğday - ben tam buğday az kaldığı için beyaz un ile karıştırdım)
  • 1 Çay kaşığı tarçın
  • 1.5 Çay kaşığı zencefil 
  • Yarım su bardağı ince dövülmüş ceviz
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu 

Not: Aida bardak ölçü ve gramajları için tık tık 
        Su bardağı, kaşık ölçüleri ve gramajları için tık tık 


Tereyağını çırpın.Yumurtayı ekleyin biraz daha çırpın. Yoğurt, pekmezi ekleyerek çırpmaya devam edin. Un hariç kuru malzemelerin hepsini sıvı malzemeler ile karıştırın. Unu da yavaş yavaş ekleyerek yoğurun (önce ilk 2 bardak sonra kalan yarım bardak). Gerekirse biraz daha un ekleyin ve ele yapışmayan ama yumuşak bir hamur elde edin.



Streç filmle kaplayın ve buzdolabında yarım saat dinlendirin. Tezgaha çok az un serpin, hamuru bir merdane yardımı ile 1-2 cm kalınlığında açın. Dilediğiniz kalıpla kestiğiniz kurabiyeleri yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 20-25 dakika pişirin. (Pekmezli olduğu için renginin döndüğünü anlayamayabilirsiniz. Kontrol edin yanmasın. Fırına göre süre kısalabilir ya da uzayabilir.)

Miniklere lop lop et olsun 😍


Yorumlar

Piece Of Instagram

Piece Of Cake Facebook