Sütlü Mantar Sote





Mutfağımızda patates ile yarışan bir sebze var artık : istridye mantarı. Kültür olarak yetişmeye başladığından beri marketlerde daha fazla görür olduk. Bir gün deneyelim dedik ve o günden beri fırsat buldukça alıp pişiriyoruz. Özellikle kremalı mantarlı makarna formatında bir harika oluyor. Kremaya bir alternatif bulmam gerekiyor diye düşünürken aklıma süt geldi ve bir kaç tarif araştırdım. Pek yaygın değil ama denemek istedim. Kremalı mantarlı tariflere çok güzel bir alternatifimiz var artık.





Malzemeler:

  • 600 gr istridye mantarı (marketlerdeki bir paket 200 gr'a denk)
  • 2 adet orta boy soğan
  • 2 adet çarliston biber (acı seviyorsanız sivri biber)
  • 4 diş sarımsak
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 küp esmer şeker
  • 1 dolu yemek kaşığı kepekli un
  • 1.5 su bardağı yarım yağlı süt
  • Tuz, karabiber, fesleğen





Mantarları iri iri doğrayın, kararmaması için limonlu suyun içerisinde maksimum 5 dakika bekletin. Suyunu süzdüğünüz mantarları 2 yemek kaşığı zeytinyağı ile suyunu çekene kadar soteleyin. 




Mantarlar kavrulurken ayrı bir tavada piyaz şeklinde doğranmış soğanları, küçük küçük doğranmış sarımsakları ve yarım halka şeklinde doğranmış çarliston biberleri 2 yemek kaşığı zeytinyağı ile kavurmaya başlayın. 1 küp esmer şeker ve tuzunu ekleyerek soğan ve sarımsağın karamelize olmalarını sağlayın.






Sebzeler yumuşayınca unu ekleyin, kokusu çıkınca sütü ekleyerek sos (beşamel sos) kıvamına gelinceye kadar karıştırın.






Suyunu çeken mantarlara sebzeli sosu ekleyin, 5 dakika daha özleştirerek pişirin.

Ocaktan almadan bir miktar fesleğen ekleyin ve sıcak olarak servis yapın.



Afiyet olsun :)





Yorumlar

Piece Of Instagram

Piece Of Cake Facebook