Şeker Hamurlu Kurabiye



Aslında şeker hamuru konusunda şöyle yapılır böyle yapılır, püf noktası budur diyecek kadar bilgim ve deneyimim yok. 2 kere yaptım şu ana kadar. İlki Derin kuzunun doğumunda ikram etmek için yaptıklarımız, diğeri de ilk göz ağrımız Toprak'ımızın 1. yaş günü içindi. "Yapsak nasıl olur, becerebilir miyiz?"  "Şeker hamurunu hangi renkler alalım" 'a dönüştü. Bloga yazma amacım da benim gibi, bizim gibi kendi kendine el emeği kurabiyeleri ile özel günleri renklendirmek isteyenlere deneyimlerimi aktarmak. Yoksa bu işi profesyonel olarak yapıp hatta meslek haline getirmiş kişilerden daha çok şey öğrenebilirsiniz.



Alışverişimizi Sweet Sorcery sitesinden yaptık. Şeker hamurunu Suana marka seçtik. İsimleri yazmak için kaşe aldık.

Kurabiye tarifi çikolatım Gülçin'den.

Malzemeler:
  • 125 gr margarin (yarım paket)
  • 1 yumurta
  • 1.5 su bardağı şeker
  • 1 paket vanilin
  • 1/2 (yarım) paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un 
  • Arzu edilirse 1 çay kaşığı tarçın
  • Renkli kurabiye isterseniz bir kaç damla gıda boyası
Tüm malzemeleri yoğurma kabında yoğurun. (Undan önce 2 bardak kadar koyun) Sonra yapışmayacak kıvamı elde edene kadar ekleyin unu. 

İlk etapta hamurun hepsini açmakta zorlanabilirsiniz. Geniş bir alanı unlayın, hamurdan bir parça alın ve olabildiğince ince açın fakat kestikten sonra alması zorlaşmasın çok ince olmasın (1-2 cm kalınlıkta). İstediğiniz kalıpla kesin kurabiyeleri ve yağlı kağıt serili tepsiye koyun. 180 derecede hafif rengi dönene kadar pişirin. Kurabiyelerin çok kabarmasını tercih etmeyeceğimiz için arada fırının kapağını açın. 

Kurabiyeler pişerken hamuru açtığınız gibi bu sefer aynı geniş alana pudra şekeri dökün ve yayın (un yerine yani). Şeker hamurları biraz sert bir yapıdalar, ısı ile yumuşuyorlar. Bu da el ısısı oluyor :) Elinizde yoğurarak  yumuşattığınız bir kısım şeker hamurunu da aynı şekilde açın merdane ile. Şeker hamurunu da kurabiyeyi kestiğiniz kalıp ile kesin. Kaşeye yazacağınız isim için harfleri yerleştirin, vereceğiniz şekile göre isimi kaşe ile basın şeker hamurunun üzerine.

Bu sırada kurabiyeler pişmiş olur, soğumaları için bekletin. Soğuduğundan emin olduktan sonra yumurta fırçası ile çok az su sürün kurabiyelere (fazlası kurabiyeleri yumuşatabilir) ve şeker hamurunu kurabiyelere yapıştırın.



Yelkenli kurabiyeler için önce beyaz şeker hamurundan kalıpla kesip, bıçakla sadece yelken kısmını keserek ayırdık kenara. Kaşe ile isimi bastık. Mavi şeker hamuru ve kırmızı şeker hamurunu da kalıbınızla kesin. Bu sefer gövde kısmını kesip kenara ayırın. Sonra düzgün bir şekilde yapıştırın.


Kalp ve çiçek kurabiyelerinde isim yazan şeritleri; çiçekli kalıpla kestiğimiz pembe şeker hamurundan ortadan iki yaprağı alacak şekilde kesince bıçakla elde ettik.

Bu kısımlar biraz sizin zevkinize ve hayal gücünüze kalmış. Canınız nasıl isterse süsleyebilirsiniz.

Kurabiyeleri yine aynı siteden aldığımız kurabiye poşetlerine koyduk ağızlarını önce demir çubukları ile kapattık (uzun geldiği için demir çubukları ikiye kestik) sonra da desenli bantlarla yapıştırdık. 







Umarım denemek isteyenlere fikir vermiştir tarif :)

Mutlu pazarlar !


Yorumlar

Piece Of Instagram

Piece Of Cake Facebook