Erikli Tart

Erikli tart yaz ortalarında yaptığım bir tarifti. Meyve çeşidi yaz aylarında daha fazla olduğu için çeşit çeşit tartlar yapabilirsiniz. Fakat kışın tartlarla en uyumlu meyve elma bence. Elmalı tartın tarifini de kısa bir süre sonra paylaşacağım. 


Tart hamuru için malzemeler:
  • 1 yumurta
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • Yarım paket margarin veya tereyağ 
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • Çeyrek çay kaşığı tuz
  • Kabartma tozu
  • Aldığı kadar un

Üzeri için malzemeler:

  • 6-7 adet orta büyüklükte kırmızı erik
  • 2-3 çorba kaşığı toz şeker (eriklerin ekşiliğine ya da ne kadar tatlı olmasını isteğinize bağlı olarak ayarlayabilirsiniz)

Öncelikle erikleri istediğiniz büyüklükte doğrayıp damak tadınıza göre orta ateşte şekerle pişirin. Ben dilim dilim doğramıştım görüntü olarak da daha güzel oluyor. Erikler sularını bırakınca altını kısarak hafif marmelatımsı bir kıvam almasını bekleyin. Koyu bir kıvam elde edince ocaktan alıp soğumaya bırakın.




Hamuru için buzdolabından çıkardığımız margarin ya da terayağını, yoğurdu, pudra şekerini ve tuzu karıştırın. Daha sonra sıvı yağ ve yumurtayı ekleyin. Son olarak kabartma tozu ve aldığı kadar unu da ekleyip ele yapışmayan ama yağlı bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. 


Hamuru buzdolabı poşetine hava almayacak şekilde koyarak buzdolabında yaklaşık 40 dakika kadar dinlendirin. Tartınızın üzerini kapatmak isterseniz hamurun üçte birini ayrırak üzeri için kullanabilirsiniz. Yağladığınız tart kalıbınıza ya da borcamınızın ortasına hamuru koyarak kenarlara doğru hamuru eşit şekilde yayın. (Bu sırada fırınınızı 175 dereceye getirip önceden ısıtın) Kenarları kapatmasına özen gösterin ki görsel olarak da sizi doyursun :) Bir çatal yardımı ile çok kabarmasını engellemek için delikler açın ve soğumuş olan erikleri de hamurun üzerine koyun.







Eğer üzeri için hamur ayırdıysanız bir merdane yardımı ile hamuru açıp şeritler kesin. Kestiğiniz şeritler ile tartın üzerini kapatarak kafes görünümü elde edebilirsiniz. 







Önceden ısıtılmış fırınınıza tartınızı koyun ve yaklaşık 35-40 dakika (fırına göre değişiyor) üzeri hafif kızarıncaya kadar pişirin. (2-3 dakika bile fark ediyor sürekli takip etmek gerekli)








Yanına dondurma ya da krem şanti ile ılık servis edebilirsiniz.


Afiyet olsun :)








Yorumlar

  1. Ohh it is fantastic

    YanıtlaSil
  2. İlginç bir deneme olmuş. Ama bence yoğurdu 2.5 yemek kaşığı koyarsanız bence daha hafif olur. Ayrıca Tarifteki erik miktarını kilo hesabı verirseniz bence daha iyi olur. 6-7 erik erikten eriğe değişir. Büyük de olabilir küçük de.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Piece Of Instagram

Piece Of Cake Facebook